FORMÜLSÜZ FİZİK SERÜVENİ

Genel

FORMÜLSÜZ FİZİK SERÜVENİ

Yazar : Aykut
Tarih : 13.08.2019
Kategori : Genel

Yoldan geçen birine sorduğumuzda en sevmediği derslerin başında fizik dersi gelir. Az çekmemiştir zamanında. Halen okuyanlar da sıkıntı çekmektedirler. Peki fiziği böyle sevimsiz yapan şeyler nelerdir? Neden zorlanıyoruz? Tabi suçu birilerine atmak kolaydır. Fizik zaten konu olarak anlaşılması zor olan bir branştır. Fizik hocamız iyi anlatamıyordu. Sorular çok zordu. Aslında çalışmıştım ama… bitmez bu cümleler.

Ya ben, çok mu başarılıydım lisede? Fiziği çok mu iyi yapabiliyordum? Dershanelere gittiğimizde önümüze sunulan formülleri çok mu iyi ezberlemiştim? İşte fizik öğretmeni olma serüvenim o zamanlarda başlamıştı. İleride öğretmen olmak istiyordum. Ama hangi branş? Çevremde iyi matematikçiler vardı ve kendi adıma matematiği kolay buluyordum. Kimyayı da. Biyoloji ile frekanslarımız tutmadı bir türlü. O halde geriye tek ders kalıyordu. Fizik. Korkulu belamız. Dipsiz kuyu. Olur muydu? Yapabilir miydim? Yapmam gerekir miydi? Evet yapacaksam fizik olmalıydı. Eğer varsa kolay bir yolu bulacaktım, araştıracaktım, üretecektim.

Bu şekilde gideceğim yere karar vermiştim. 1995 yılında girdiğim sınavlarda çok iyi puan almış ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik öğretmenliği bölümünü kazanmıştım. İlk iş tamamdı. Önümde beş yıl vardı. Hazırlık sınıfında okurken dershanelerde derslere girmeye başlamıştım bile. Özel derslere gidiyordum. Öğrencilerim vardı. Onlara daha kolay anlaşılır fizik nasıl anlatılır diye devamlı arayışlarım oluyordu.

Öğrencilerimin nefret ettiği şeylerden biri de formüllerdi. Çok fazla formül vardı. Hangi formül nerede ve ne zaman kullanılacaktı? Bunlardan kurtulmam gerekirdi. En azından sayılarını düşürmek daha basitleştirmek gerekliydi.

Çalışmalarımı bu yönde devam ettirdim. Konulara yeni bakış açıları getirmeye başladım. Her konunun soru çözümlerinde basit bir iki mantıkla çözebilmeliydim. Ve zamanla olmuştu. Kendimi basit biri olarak tanımlarım. O halde fizik de basite indirgenmeliydi.

Kafamda ürettiğim mantıkları derslerde deneyerek değiştirerek geliştirdim. Atışlar diye bir konu vardır mesela. 20’nin üzerinde formül vardır. Hepsi birbirine benziyor. Ya da bazı kalıplarla öğretmeye çalışıyorlar. Şimdi ise hiç birine gerek yok. Formülsüz atış mı? Evet çok mu garip. Öğrencilerim artık şunu söyleyebiliyorlar. Bu kadar kolay olan bir ders neden bu kadar zor öğretilir?

Tamamen kurtulmak kolay değil tabi ki de. Ancak yüzde 70 oranında indirmek mümkün. Ve bunu başardığım için mutluyum. Yıllarca okulumda ve özel derslerimde böyle ders anlattım. Şimdi bu site ile daha fazla insanın fiziği sevmesini anlayabilmesini zevk alabilmesini ve başarmanın tadını almalarını arzu ettim.

Özel derslere giderken isteklerim oluyor. Bir resim defteri, sekiz renkli kalem, ve istekli bir beyin. İşte bu kadar. Resim mi yapacağız. Evet bembeyaz bir zemin üstüne tükenmez kalemlerle. Bütün fizik müfredatı 30 yapraklı deftere nasıl sığar? Fazla bile geliyor ki.

Uzun lafın kısası sandığımız gibi değilmiş. Doğru bir çalışma ile doğru bakışlarla oluyormuş, yapılabiliniyormuş. Fizik dersi; daha kolayca, zevk alarak, formülsüz bir şekilde öğrenilebiliniyormuş.

Formulsüz bir fizik serüvenine hazırsanız başlayalım.

Galeri